Systematiskt Arbetsmiljöarbete
Vikten av Att Bygga en Säker Arbetsplats
I dagens samhälle är arbetsmiljön en central del av varje företags verksamhet. Att erbjuda en säker och hälsosam arbetsplats är inte bara en moralisk skyldighet gentemot de anställda, det är också avgörande för att säkerställa företagets långsiktiga framgång.
Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är ett effektivt och välarbetat sätt att hantera arbetsmiljön inom ditt företag eller organisation.
Vad är Systematiskt Arbetsmiljöarbete?
Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är en process där arbetsgivare aktivt identifierar och hanterar risker för ohälsa och olyckor på arbetsplatsen. Det kan ses som ett cirkulärt arbetsmönster där målet är att kontinuerligt arbeta för att upptäcka och lösa problem som uppstår för att minimera friktion inom arbetet.
SAM är alltså inte en engångshändelse utan en kontinuerlig process som kräver engagemang och delaktighet från alla på arbetsplatsen. Det syftar till att skapa en trygg och hälsosam arbetsmiljö genom att förebygga skador och främja en god arbetsmiljö.
Fördelar med Systematiskt Arbetsmiljöarbete
Minskar riskerna för olyckor: Genom att kontinuerligt identifiera och åtgärda potentiella faror minskar SAM risken för arbetsrelaterade skador och sjukdomar.
Förbättrar arbetsmiljön: Som följd av en säker och hälsosam arbetsmiljö ökar SAM välbefinnandet och trivseln bland de anställda. Det kan leda till ökad produktivitet och minskad personalomsättning.
Stärker företagets rykte: Företag som visar att de bryr sig om sina anställdas hälsa och säkerhet, bygger ett gott rykte både internt och externt. Det kan bidra till att locka till sig och behålla kvalificerad personal samt att attrahera kunder och investerare.
Hur genomförs Systematiskt Arbetsmiljöarbete i Stora Drag?
Att genomföra SAM innebär att skapa och bibehålla en kultur inom företaget som främjar samverkan och en god och riskfri arbetsmiljö.
En integral del av SAM är riskminimering genom att följa en systematisk process som består av Undersökning – Riskbedömning – Lösningar/Åtgärder – Uppföljning.
Vad Innefattar Systematiskt Arbetsmiljöarbete?
Skapa en Målbild:
Det första steget inom SAM är att skapa en målbild som ni som organisation ska sträva mot. I det stora hela bör detta vara en olycksfri arbetsplats med god arbetsmiljö, att sedan fastställa konkreta och relevanta mål kan förenkla processen avsevärt.
Risker och problemområden:
Första steget är att noggrant undersöka och identifiera alla potentiella risker och faror i arbetsmiljön.
Undersökning: går ut på att identifiera risker för olyckor på arbetsplatsen. Detta kan innefatta fysiska risker såsom tunga lyft eller farliga maskiner, kemiska risker från exponering för farliga ämnen, samt psykosociala risker såsom stress eller mobbning på arbetsplatsen.
Riskbedömning: handlar om att systematiskt bedöma riskerna för att kunna behandla dem i rätt ordning. Enligt praxis kan riskerna delas upp i “liten”, “mellan” och “stor” risk där “liten” risk behandlas om möjligt, “mellan” behandlas så långt som det behövs och “stor” åtgärdas så snart som möjligt. Vissa väljer att lägga till “omedelbar” som klass för risker som måste åtgärdas innan arbetet påbörjas.
Åtgärd: går ut på att utforma och implementera åtgärder för att hantera och minska riskerna. Åtgärderna ska ske i den ordning som bestämts under riskbedömningen. Det är viktigt att sprida informationen genom hela organisationen så att alla anställda är medvetna om och följer de nya säkerhetsrutinerna.
Uppföljning: där man kontinuerligt utvärderar, och vid behov justerar åtgärderna för att minimera risker.
Utbildning
Det är grundläggande att utbilda och informera personalen om risker och säkerhetsåtgärder för att skapa en säker arbetsmiljö. Det är också viktigt att uppmuntra en kultur där anställda känner sig trygga att rapportera risker och incidenter när de inträffar.
Utvärdering
Enligt ovan måste effekten av åtgärderna regelbundet utvärderas för att säkerställa att de fungerar som avsett. Det kan innebära att utföra nya riskbedömningar, mäta eventuell minskning av olyckor eller sjukfrånvaro, och samla in feedback från personalen. En större uppföljning på implementeringen av SAM bör göras årligen.
Dokumentation
Allt arbete som utförs inom ramen för systematiskt arbetsmiljöarbete bör dokumenteras noggrant. Detta inkluderar resultat från riskbedömningar, åtgärdsplaner, utbildningsaktiviteter och uppföljningsåtgärder. Denna dokumentation är viktig för att följa lagkrav samt för att ha koll på var i processen företaget befinner sig.
Hur Kan A-Standard Bidra Till Systematiskt Arbetsmiljöarbete?
A-Standard® är ett processbaserat utvecklingsverktyg för verksamheter som vill bygga strukturer som i förlängningen skapar en önskad kultur. A-Standard® kan därför integreras sömlöst i arbetsmodellen för SAM och förbättra ditt företags förmåga för undersökning, riskbedömning och lösning inom ramen för SAM.
A-Standard® fokuserar på att skapa handlingsmönster som ger säkra, pålitliga, effektiva och konkurrenskraftiga processer varje gång. Då säkerhet och arbetarnas välmående är integralt inom SAM kommer A-Standard® att ge din organisation en höjd förmåga att möta SAM kraven.
Systematiskt arbetsmiljöarbete är en investering i både människor och företagets framtid. Genom att aktivt arbeta för att skapa en säker och hälsosam arbetsmiljö kan företag inte bara skydda sina anställda från skador och sjukdomar utan också främja en kultur av säkerhet och välbefinnande. Det är därför avgörande att arbetsgivare tar SAM på allvar och integrerar det som en central del av sin verksamhet.
Kontakta Oss Så Hjälper Vi Dig
Fyll i formuläret eller kontakta oss direkt via telefon så hjälper vi dig med det systematiska arbetsmiljöarbetet och riskbedömningar inom din organisation!